tiistai 17. syyskuuta 2013

Olohuoneen kaiuttimet

Hyvä kaiutinsarjan on ollut “ostoslistalla” jo useamman vuoden, mutta jotenkin niiden hankinta on jäänyt muiden hankintojen jalkoihin. Eikä takakaiuttimia oikein olisi saanut asennettua helposti aiemmassa asunnossa.

Tätä taloa rakentaessa olikin sitten alusta alkaen puhe että nyt tulee hankittua uudet kaiuttimet, ja takakaiuttimillekkin tuodaan johdot suoraan seinästä, että ne saa siististi.

Olohuoneen suunnittelussa ja sisustuksesta ei sinänsä tehty kompromisseja että kaiuttimet olisi optimaalisessa hifistelysijoittelussa, vaan yritettiin saada ne vain uppoamaan muuhun sisustukseen. Tämä tarkoittaa että kaiuttimet eivät nyt ole suositellun 50cm seinistä irti, ja takakaiuttimet tulivat itseasiassa melko hankalalle sijainnille kun ne tuli laitettua 2,5m korkeuteen sohvan ylle. Takakaiuttimet oltaisiin haluttu lattiamallina, mutta epäiltiin että eivät oikein mahtuisi sohvan sivuille, jo ennen kun sohvamalli oli valkattu.

Kun rupesin katselemaan kaiutinmalleja, ensitöikseni tietenkin keräsin kriteerit vaimolta. Toivomuksia oli, mielellään valkoiset, etukaiuttimet saa olla lattiakaiuttimet lattialla tai hyllykaiuttimet tasolla, mutta ei  hyllykaiuttimet jalustalla. Subwooferia ei kuulemma tarvitse (eli pitää panostaa etukaiuttimiin enempi).

Valkoiset kaiuttimet oli siinä mielessä hankala vaatimus että se nosti hintatasoa samantien, vähänkään halvemmissa kaiuttimissa oli viimeistelystä tingitty eikä valkoisia vaihtoehto juuri ollut, saatika että olisi näyttäneet hyvältä.

Aikonani olin ajatellut että ostan vain Genelecit, kun tuntuivat soivan kokoonsa nähden yllättävän mukavasti ja “varma valinta”, mutta Genelecit on aktiivikaiuttimia, eikä tullu suunniteltua sähköjä takakaiuttimille. Amphionit saivat jonkinverran suosituksia, mutta olivat hieman kalliimmat kun olin ajatellut.

En ajatellut että osaisin kuulla tai arvostaa eroa 1000€ parin ja 2000€ parin kaiuttimien välillä, mutta yllätyin kuinka selkeitäkin eroja välillä kuuli kun niitä vertaili, ja jotkin halvemmat kaiuttimet kuulostivat suorastaan “rasittavilta”, eikä niitä jaksaisi kuunnella kovinkaan pitkään. Edelleenkään en usko että osaisin arvostaa 5000€ ja 10 000€ kaiuttimien eroa ;)

Sitten tuli kateltua ja kuunneltua System Audiota, josta en pitänyt, B&W joka oli ihan ok, Dalia ja Monitor Audiota katselin myös.. mutta mikään ei oikein säväyttänyt. Sitten tykästyin KEFfin Q-sarjaan, jotka vaikutti melko sopivalta, paitsi eivät olleet valkoiset. KEFfin R-sarjaan ihastuin heti, sen sai valkoisena, mielestäni erittäin asiallisen näköiset ja nopealla kuuntelulla R100 kuulosti erittäin hyvältä, mutta oli jo heti kättelyssä liian kalliit.

Mielenkiintoni alkoi palata takaisin Amphioneihin, kuulostivat kuitenkin hyvältä, ja eikä ne tässä vaiheessa enää aivan niin kalliilta tuntunut kun vertasi muihin. Kaiken aikaa oli vaivannut myös että mitä takakaiuttimiksi laittaisi, tavalliset hyllykaiuttimet kun olisivat kovin isot, eikä niitä saisi suunnattua oikein mitenkään järkevästi. Lopulta Mareksoundin myyjä ehdotti että eteen Amphionit mutta taakse Monitor Audion Radius-sarjan pikkukaiutinta taakse, jotka oli juuri näppärän kokoiset sekä ilmeeltään yhteensopivat Amphioneiden kanssa.

Eli setiksi tuli,
Amphion Helium 520 lattiakaiuttimet eteen,
Amphion Helium 520C keskikaiuttimeksi
Monitor Audio Radius 45HD takakaiuttimiksi

Asennus kesti jonkin aikaa, vinkkinä voin sanoa että mittaa tarvittavien kaiutinkaapelin pituudet reilulla kädellä ettei tarvitse tehdä turhia kauppareissuja ;) Takakaiuttimien asennusta pohdin jonkin aikaa, että mille kohdalle kiinnikkeet kannattaa kiinnittää että on siistin näköinen. Mielenkiinnosta vilasin mitä kaiutinrasia oli syönyt sisälleen ja vahingossa huomasin että radiuksien seinätelineen kiinnitys on yhteensopiva kaiutinrasian ruuvinreikiin, niin päädyin asentamaan telineen suoraan niihin, ilman että seinään tarvitsee tehdä yhtään ylimääräistä reikää, ja seinän sisällä kulkevan johdonkin sai siististi telineen reiästä suoraan kaiuttimeen kiinni ilman mitään liitintä. Olen melko tyytyväinen ratkaisuun, aivan kuin se olisi suunniteltu =)

Mitä kaiutinrasian takaa löytyykään?

No mutta! sehän sopii!

Melkein kuin suunniteltu =)


Takakaiuttimet paikallaan


Aluksi tilantuntu oli hieman erikoinen, irrallinen, mutta pienen asettelun jälkeen päädyin että kun etukaiuttimet kääntää hieman ristiin, siten että oikea kaiutin osoittaa sohvan vasempaan reunaan, jne. niin äänikuva tuntui yhtenäisemmältä. Takakaiuttimien merkitys jäi ehkä hieman laihaksi. Kyllä ne soi, mutta eivät tunnu lisäävän tilantuntua ihan siinä määrin kun olin toivonut, ja jos niiden voimakkuutta lisäsi, niin erottuivat ehkä hieman liikaa. Ehkä sijoittelu oli vaan liian hankala, enkä saanut kaiuttimia käännettyä aivan niin alaspäin kun halusin, että ne olisi lunastaneet paikkansa.

Subbarin puute ei vielä ole jäänyt kaivelemaan, ehkä muutamissa leffoissa olisi kaivannut pientä lisäpotkua, mutta kyllä noista amphioneista sitä alarekisteriäkin löytyy omaan makuun ihan riittävästi.

Tuli heikkona hetkenä hankittua vielä AppleTV, jotta saisin ipadista spotifyn kuulumaan langattomasti, jotain mitä olen pitkään kaivannut, mutta yrittänyt keksiä jotain ratkaisua mikä ei olisi niin apple-keskeinen, mutta en oikein keksinyt muuta toimivaa ratkaisua.

huolimatta olen loppujenlopuksi setistä hyvin tyytyväinen, jonka huomaa myös siitä että ei ole vuosiin tullu kuunneltua yhtä paljoa musiikkia, kun kerranki sitä on ilo kuunnella. :)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...