maanantai 18. helmikuuta 2013

Arvio: valot, lamput, ledit..

Nyt on ollut aikaa tässä tutustua talomme valaisuunki ja voisimmekin hieman valaista ajatuksia ja kokemuksia. Valaistussuunnitelman tekoon meillä oli apuna nk. mutu-tuntuma, joskin ainut selkeä muutos alkuperäisestä sähkösuunnitelmasta on Talomat-järjestelmään liitetyt ledispotit ja -nauhat.

Toistaiseksi tuntuu että valoja on tarpeeksi koko talossa ja ovat sijoiteltu ihan sopiviin paikkoihin. Monet valaisimet ovat vielä tosin asentamatta/hankkimatta, mutta järin suuria yllätyksiä tuskin on luvassa, sillä makkareissakin on hyvin perinteinen yksi kattolamppu per huone ratkaisu joka on aina toiminut.

Talomat-järjestelmä tuntuu tekevän suurinpiirtein sen minkä on tarkoituskin. Ehkä ensimmäinen ero minkä huomaa on että katkaisijoissa on palautusjousi, eli katkaisija ei ole on tai off tilassa, vaan aina samassa asennossa, ja napautus pistää päälle ja pois, pohjassa pitäminen himmentää. Ajatuksena tykkäsin, erityisesti käytäväkytkin valoille, jotka olisivat puolet ajasta aina harhaanjohtavasti ‘väärässä’ asennossa. Käytännössä ihan ok, joskin jouselliset katkaisijat tarvitsevat hieman määrätietoisempaa painamista ja voimaa, joten ohimennen huitasu ei aina onnistu. Myöskään useamman painaminen yhtäaikaa ei tunnu toimivan. 

Spottien sijoittelu on pääosin melko onnistunut, paitsi ehkä suihkussa jossa jäi vahingossa suoraan suihkujen ylle, joka olisi muuten hyvä muttakun meille tuli semmoinen sadesuihku joka tulee eteen, onneksi ei kuitenkaan hirveästi haittaa. Olohuoneessa tulevat ihan pikkaisen näkökenttään kun katsoo telkkaria. Määrältään olohuone-keittiössä aika sopivasti ja valaisee sen verran kun oli tarkoituskin. Eteiseen ehkä spotti tai kaksi ei tekisi pahaa, mutta toisaalta sieltä on nyt yksi normi-valaisimen paikka johon ei olla ehditty laittamaan mitään.

Yksi alkuperäinen syy talomatin valintaan oli että saa spotit himmennettyä, ja sitä ominaisuutta on tullut kyllä käytettä paljon erityisesti olohuoneessa, silloin tällöin myös muissa tiloissa, ja tullu todettua hyödylliseksi.

Itse ledeihin olen kyllä pettynyt, erityisesti niiden vihertävään sävyyn. Itsehän tarkkaa mallia ei saanut valita vaan Design Talolta tuli vain jotkin, enkä usko että hekään niitä mitenkään tarkkaan ole miettineet. Tässähän suurin moka lienee itselläni että ees suostuin etukäteen näkemättä vaikka tiesin että ledien sävyt ovat olleet hieman haasteellisia, vaikka nyt on alkanut näkemään hyviäkin ja sitä oletti että tuolla hinnalla soisi olevan laadukkaita. Ehkä olisi ollut parempi että kattoon olisi tulleet vain rungot ja itse hakenut kaupasta miellyttävät spotit, ovat kuitenkin ihan tavallisia MR16 GU5,3 tyyppisiä.
Näillä tunnelmilla kaikki spotit tulevat menemään vaihtoon jossain välissä.Keittiön välitilan ledinauhat ovat poikkeuksena ihan kivan sävyiset, mutta jostain syystä alunperin KHH:n välitilaan tuli eri nauhaa joka on nyt onneksi vaihdettu samanlaiseksi. Välitiloissa nauha tuli asennettua aivan seinän viereen, koska kuivauskaapin kohdalta ei oikein voinut mennä muuten. Tämä tuo laattojen pienetkin virheet todella esille, vaikka muuten niissä ei olisikaan valittamista. Jos olisi aikasemmin älynnyt tämän, olisi vaihtoehtona ollut valita ledinauhan sijaan ledilistaa, joka olisi voinut ihan hyvin mennä kuivaskaapin alta keskeltäkin.

Talomatin mukaan tuli myös nk. tilakytkin, jonka ajatuksena on että siihen voi asettaa suoraan halutut “tunnelmavalaistus” tilat ja laittaa ne yhdellä painnalluksella päälle, mutta tähän ei oo toistaiseksi tullu hirveesti koskettua, se tuo jotenki epävarmuutta mihin tilaan muissa huoneissa olevat valot menivätkään. Ja se asetusten säätö on vielä jäänyt harjoittelematta. Kätevintä ehkä kuitenkin on kun viimeistä nappia painaa pohjassa niin kaikki ledit sammuvat kerralla. Sitä alkaa jo toivomaan että muutkin valot sammuisivat siitä :)


DT:n tarjoama saunan ledisarja on jostain syystä hyvin kylmän sävyinen, mielestäni hieman erikoinen yhdistelmä saunaan, koska saunan perusvalo lauteiden alla on lämpimän sävyinen ja tuo ledien kanssa yhdessä ehkä hieman sekavan tunnelman.Kattovalaisimista merkittävin on ehkä ruokatilan valaisin, Seppo Kohon Octo valkoisena. Halusimme olohuone-keittiö-tilaan jonkun hieman näyttävemmän valaisimen, ilman että se olisi kuitenkaan ihan liian räikeä. Tähän Octo on ollut erinomainen valinta, se on tyylikäs, valaisee kauniisti ja tulee hauska kuvio kattoonkin :) joskin myös hyvin tyyris. Octossa itse lamppu melko syvällä joten se valaisee yllättävänkin kapeasti, meille se sopii hyvin meidän ruokapöydän valaisuun.
Wc:hen ostimme Anttilasta emännän haluaman kristalli valaisimen. Oli poistossa, niin sai ihan hyvään hintaan! Valaisimme oleva valo on todella runsas, se valaisee wcn vähän jopa liiankin kirkkaasti, riittäisi todella paljon isompaankin tilaan. Lisäksi wcssä on valopeili.Päämakuuhuoneessa on jo aikaisemminkin mainitut Iskun crystal valaisin sekä katossa, että lattiavalaisimena. Valo on pehmeää ja valaisevaa.Pukeutumishuoneessa on sama kattovalaisin kuin päämakuuhuoneessakin, mutta pienemmällä halkaisijalla. Huoneessa on lisäksi päivänvaloledit, jolloin huoneen valon väriä voi valita tarpeen mukaan. Isäntä on ainakin tykästynyt niihin, värit todella näyttävät aivan eriltä, ja toivoisi vastaavia työhuoneeseenkin :) Emäntä vielä vierastaa, katsotaan tottuuko..

Päivänvalo ledeillä..

Perus kattovalaisulla..


Olohuoneeseen on hankittu, mutta ei vielä asennettu LZF Nut. Tarkoitus olisi jos valaisin sopii paikallensa, niin mahdollisesti hankittaisiin toinenkin koska olohuone alueella on kaksi lamppupaikkaa kuitenkin, mutta tämä jää nähtäväksi kunhan saadaan ensimmäinen valaisin kattoon asti. Netistä tilatuista ja monissa muissakin kun tuntuu olevan vikana että eivät suoraan mene suoraan pistokkeella kiinni ja koukkuun, vaan pitää ruuvailla ja säätää. Lisäksi Nut:ssa on todella pieni kattokuppi ja pitkä naru jota ei varmasti mahdu tarpeeksi kiertää kuppiin piiloon. Toiveena on että CableCup auttaisi ärsytykseen.

Työhuoneessa on kolmijalkainen lattiavalaisin, ja kattoon on suunniteltu Mioculturen Bendant valaisin  mutta valaisin taitaakin olla lopetettu malli ja vielä ei ole tullut vahvistusta josko saataisiin maahantuojan viimeinen kappale varaston perältä, joten odottelemme sitäkin vielä.Eteiseen on vielä tulossa ihan perus plafondi. Eteistä ei suunniteltukkaan että se olisi pelkillä ledeillä valaistu, ja tuo neljä spottia olisikin siihen aivan liian vähän.

Kodinhoitohuoneessa on dt:n valmis plafondi. Toimii tarkoitukseensa mainiosti.

Ylimääräisistä makkareista uupuu vielä valaisimet.


Jos valot voisi suunnitella nyt uudelleen, tai tulevaisuudessa joskus suunnittelisimme toiseen taloon sähköt, niin emme ottaisi enää ollenkaan toisen ihmisen valitsemia spotteja tai ledejä, ottaisimme enemmän aikaa valojen suunnitteluun, sävyihin yms...
Mutta kyllä näillä valoilla elää! :)

Tässä muutamia tunnelma kuvaa:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...