lauantai 8. syyskuuta 2012

Sähkösuunnitelma

Joitain viikkoja sitten postiluukusta kolahti sähkösuunnitelma.

Etukäteen ei ollut tullut mieleen hirveesti miettiä pistokkeiden paikkoja, saatika valoja ja katkaisimia ym. Erityisesti valot aiheutti epävarmuutta. Kuitenkin valaistus on melko tärkeä sekä tunnelman että käytännöllisyyden kannalta, ja nyt pitäisi kuvitella ja suunnitella valaistus tiloihin mitä ei vielä edes ole.

Yksi ajatus kuitenkin oli että eteis-keittiö alueelle tulee himmennettäviä spotteja, ja muutama isompi valaisin, pari olohuoneeseen ja yksi ruokapöydän ylle. Keittiön välitilan valaistukselle ei ollut suoraa visiota, mutta ajatus oletuksena tuleva perinteinen putkilamppu ei lämmittänyt yhtään. Vaihtoehtoiset hopeiset kolmiot eivät vaikuttaneet yhtään paremmalta vaihtoehdolta.

Soittelin sähkösuunnittelijalle ja kyselin jonkinverran tyhmiä, tarkistellen mitä jotkin listatut vaihtoehdot tarkoittavat jne. Samalla kysyin ihan mielenkiinnosta että onko heillä mitään taloautomaatiojärjestelmää (KNX, ebts, tms.) tarjota, vaikka arvelin että semmoiseen ei mitenkään ole varaa, kun olen kuullut saattavat maksaa jopa kymppitonnin ylimääräistä.

Noh, kävi ilmi että lampputyypit spoteissa mitä heillä oli tarjota ei ole itseasiassa himmennettäviä. KNX:ää heillä ei ollut tarjota, mutta vähän siihen suuntaan heillä on melko uutena juttuna Talomat järjestelmä. Ja sähkösuunnittelija huikkasi että sillähän saa ledispotit himmennettyä. Mielenkiinto heräsi..

Lueskelin sitten kaikkea tietoa Talomattiin liittyen. Mielikuvaksi muodostui, että se on vähän “halvan miehen taloautomaatio”, sillä lähinnä ohjataan 12V sähköä valoille, mutta siihen saa myös laajennettua joitain liiketunnistimia, jonkin sortin hälytystä, releohjaus pistokkeelle jne. Ei siis semmoinen kaikenkattava järjestelmä, mutta sillä saisi ohjattua osaa valaistuksesta. Ja sen ohjaamissa valoissa 12V muuntaja olisi teknisessä tilassa, eikä joka valolle omaa muuntajaa tms. turhuutta.

Yksi epävarmuustekijä on selvästi että en löytänyt oikeastaan yhtään juttua netistä käyttökokemuksista. Joissain asuntomessukohteissa se on ollut, ainakin nyt Tampereella Aurinko-Tuulia kohteessa. Harmi kun en osannut siellä käydessä katsella ja kysellä. Toinen, että se on yhden firman tuote, jolla ei ole erityisen pitkää historiaa. Teknisenä yksityiskohtana, käsittääkseni järjestelmä on rakennettu autoista tuttuun CAN-väylään perustuen, joten luulisi teknologian sinänsä olevan todistettua.

Noh, koska vaikutti että tämä oli ainut tapa saada spotit himmennättiviksi, sekä ajatus siitä että 12V sähkön tuominen suoraan niille sopiville valoille on vain se oikea tapa, päätimme sitten tehdä sähkösuunnitelmaa sen mukaan. Huoneisiin kyllä jätettiin perinteisiä 220V valoja myös, mutta spotit ehdottomasti talomattiin. Päätös innosti lisäilee vielä vähän lisää spotteja eteiseen, kylppäriin sekä pukeutumishuoneeseen. Myös keittiön välitiloihin mietittiin sitten ledinauhaa.

Sähkösuunnitelma tuli alunperin paperilla, ja minusta tuntui hassulta rupee hahmottelemaan siihen omia muutoksia, joten päätin skannata sen, ja tehdä koneella merkintöjä, kun tiedän että niitä tulee pyöriteltyä moneen kertaan. Sähkösuunnittelijalle kelpasi että lähetän muutoksetkin sitten siinä muodossa, vielä hän ei ole palannut asiaan, että saiko siitä mitään selvää ;)  Tässä siis oma töherrykseni aiheesta, mukana pitkä viesti selityksenä muutoksista.


Valojen lisäksi muita muutoksia oli mm. rasioiden/valojen siirtämistä, useita pistorasioita lisää, antennipaketti, käyttöullakkopaketti, olohuoneeseen kaiutinpistorasiat takakaiuttimille, sauna led-sarja, kiuas toimitetaan itse, ulkoseinävalaisimia.

Katsotaan paljonko tulee maksamaan kaikkineen spotteineen ja härpättimineen, että pitääkö karsia niitä =)


Ulkovalojakin kierretiin monta päivää kaupoissa, kun meinattiin aluksi ettei todellakaan haluta pakettiin kuuluvia ulkovaloja meille, vaan jotain oman tyylisempää ja tyylikkäämpää.

Noh... Ei tämä suomen ulkovalovalikoima kovin kummoinen ole.

Monen kaupan ja monen epätoivon tunnin jälkeen alettiin käymään keskinäistä kädenvääntöä pakettivalosta tai lisätilattavista valoista, että kelpaisko sieltä nyt kuitenkin joku, ja lopulta päädyttiin kompromissiin,

Päädyimme lopulta että etuovelle tulee Airam Kartano valaisin, ja muut valot, terassilla ja päädyissä, on Konstmide Modena ylös-alas valaisin.
Airam Kartano PR-60 valaisin

Konstmide Modena ylös-alas valaisin
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...