lauantai 4. elokuuta 2012

Riistakamera tontille

Pitkään olin haaveillut että koko projektin saisi kuvattua ns. timelapsena, eli ottaa kuva tasasin väliajoin, ja lopuksi muuttaa videoksi. Inspiraationa toimi mm. A House By The Parkin timelapse.

Mutta projekti oli kuihtua kasaan heti alkumetreillä, kun en keksinyt mitään hyvää ratkaisua miten tuon hoitaisi, webbikamera vanhempien ikkunaan olisi ehkä toiminut mutta olisi tarvinnut jonkun tietokoneen hyrräämään vierelle, ja ikkunasta tulisi heijastuksia. Ulkoilmaa kestäviä kameroitakin oli muutamia, mutta lähinnä kalliita “valvontakameroita”, ja se silti vaatisi jonkun koneen tallentamaan ne kuvat.

Viimehetkellä löysin termin “riistakamera” (trail camera, game camera, stealth camera). Eli siis kamera tarkoitettu jätettäväksi metsään puuhun kiinnitettynä, joka ottaa kuvan kun liikeilmaisimeen ilmestyy jotain. Mutta muutamissa malleissa on myös “timelapse”-moodi.

Pitkän hakusession jälkeen vaihtoehdot mitä sai suomesta jossa oli maininta että on timelapse moodi, jäi mallit Stealthcam Unit OPS ja Uovision UV565. Aluksi etin näitä pääkaupunkiseudun liikkeistä että voisin heti hakea, koska maatyöt oli juuri alkamassa, eikä netistä tilattuna varmasti ehtisi ajoissa, mutta en löytänyt liikettä jolla olisi hyllyssä ollut, joten päädyin tilaamaan Uovisionin Digimestasta.

Uovision UV565 riistakamera

Hulppeat 12 AA-pariston ja yhden SD-kortin asennuksen jälkeen testailimme muutamaa eri sijoitusta kameralle. Lopulta päädyimme asentamaan sen vanhempieni katolle, satelliittiantennin tolppaan. Siitä sai pienellä säädöllä hyvän näkymän tontille, lähestulkoon koko tontti näkyy kerralla. Ylös-alas suuntaukseen piti asetella hieman ylimääräisä muttereita :P

Kamera asennettuna
Hienosäätöviritys


Asetimme kameran aluksi 15minuutin välein ottamaan kuvaa, mutta muutimme sen myöhemmin viiteen minuuttiin, vartissa ehtii tapahtumaan yllättävän paljon! Toisaalta on pitkiä pätkiä milloin ei tapahdu mitään, ja muistikorttia sekä pattereita tuhlaantuu..

Kameran voi myös rajaa ottamaan kuvan vain tiettynä aikana vuorokautta, säädimmekin sen ottamaan vain aamu kuuden ja ilta kymmenen välillä, ettei turhaan tule mustia kuvia yön ajalta.


Testikuvia
Testikuva

Testikuva katolta varsinaisesta sijainnista
3 kommenttia:

 1. Terve Mikko,

  Olen miettinyt samaa. Miltä kamerajuttu vaikutti? Kauanko paristot ja sd-kortti kestävät ennen kuin pitää käydä vaihtamassa?

  -Matti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Matti!
   Mielestäni kamerajuttu oli oikein kiva pieni lisä raksaprojektiin, oli kiva seurata talon rakentumista kuvien kautta.
   Patterit kesti tässä kamerassa yllättävän hyvin, en vaihtanut pattereita kertaakaan puolen vuoden aikana; ihan perus patterit. :)
   SD korttia tuli tyhjennettyä vaihtelevasti, mutta n 1kk välein oli "pakko" tyhjentää. Kamerassa oli 8gigan kortti, ja kuvaus väli n. 10min. kuvia kertyi n. 40 000 koko ajalta. Nyt videota niistä työstänyt kovasti, tullaan vilauttamaan blogissakin heinäkuun aikana!

   Jos mitään lisäkysymyksiä tulee mieleen niin laita ihmeessä viestiä! :)

   Poista
 2. Onko kameralla ollut enää käyttöä? Myisitkö mulle? Tulossa taloprojekti, ja olisi kiva saada joku kamera valvomaan.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...