keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Talon sijoittelu tontille

Samalla kuin talomalleja valkkailtiin, tottakai myös mietittiin miten ne asettuisivat tontille.

Käytimme hahmotteluun Sketchup 3d-mallinnus/hahmottelu ohjelmaa.
Aloitin valitsemalla oikean geo-lokaation. Sillä saa fiilistelyä varten pohjaksi ilmakuvaa, sekä kertoo sijainnin maapallolla, palaan siihen myöhemmin.

Näissä kuvissa käytin jo valmista asemapiirrustusta pohjana, mutta alunperin käytin vantaan karttapalvelusta kuvaa, josta sain suuntaa-antavat tontinrajat. Koska tontti ei ollut vielä lohkottu, niin arvioin suurinpiirtein mihin se raja tulisi. Kannattaa olla tarkkana tontin mitoissa, pienikin mittavirhe on melko iso virhe myös pinta-alassa, ja alunperin yli-arvioimme tontin koon. Tarkemman pinta-ala arvion saimme kun kävimme kaupungin maanmittausosastolla tiedustelemassa. Tarkempi koko tietenkin määräytyy sitten tontinjaon/lohkomisen yhteydessä.

Geolokaation alueen rajaus
Asemapiirros satelliittikuvan päällä

Talon ja tallin hahmotelma
läpikuultavana,  jotta
asemapiirros näkyy läpi

“Valmis” hahmotelma

Näkymä suoraan ylhäältä
Kuvissa näkyy myös katkoviivana “neljän metrin raja”, eli siis, se etäisyys rajasta mikä pitää rakennuksella olla että saa rakentaa ilman eri poikkeuksia. Tontin päädyssä on vielä toinen “kuuden metrin raja”, koska tontin päädyssä menee kaupungin vesiputket. Putkille oli siis alunperin varattu kahdeksan metrin leveä kaista, mutta saimme luvan poiketa siitä kuuteen metriin. Tarkkasilmäinen huomaa myös että autotalli onkin liian lähellä rajaa, tähän siis tarvitsee pyytää naapurilta (eli vanhemmiltani) lupa sekä lisätä palo-osastointia.

Sijoittelun kriteerit olivat lähinnä että pitää jäädä pihaa, mahtua terassi sekä autotalli, ja että pihalle/terassille paistaa aurinko. Vanhempani olivatkin maininneet että kannattaa piha jättää etelä/kaakko suunnalle.

Auringonpaisteesta pääsemmekin aiemmin mainittuun geolokaatioon. Koska ohjelma tietää missäpäin maapalloa ollaan, niin se osaa laskea että mistä suunnasta aurinko paistaa mihinkin aikaan. Eli määritellään kuukausi/päivä ja kellonaika, ja pistetään varjot päälle, niin näkee miten varjot lankeaa. Näin olikin helppo tehdä “varjotutkielma” tontista. Aivan vieressä ei ollut muita rakennuksia mitä tarvitsisi ottaa huomioonkaan.

Auringon kulku kesäkuun lopulla,
aamu kuudesta ilta kahdeksaan,
kahden tunnin välein.

Eli terassille ja pihalle paistaisi aamu kymmenestä ilta kuuteen hyvin. Sen jälkeen autotallin varjot alkavat tulla terassille, mutta aurinko alkaa olemaan sen verta matalalla että luulen naapureiden puut ja tulevan muutenkin tielle. Alunperin emme kyllä ottaneet autotallia ihan näin tarkasti huomioon, erityisesti kun olimme suunnitelleet sen hieman eritavalla muuten.

Nähtäväksi jää kuinka tarkaksi arviot jäävät.

Pystyimme myös tarkistamaan miltä talo näyttää “tieltä katsottuna” kun lähestyy taloa. Tähän toki vaikuttaa paljolti maaston korot ja pensaat ym.

Tieltä katsottuna

Ja siis kokeilimme eri malleja ja yhdistelmiä paljon, tämä ratkaisu tuntui melko hyvältä tasapainolta.
Plussina:
Ajotie tallille on lyhyt, vähemmän kolattavaa eikä tuhlaannu pihaa. Autokatoksesta etuovelle on myös lyhyt matka.
Pihaa pienesti näkyvillä etuoven kohdalla, mutta vähän pidemmällä on myös hieman “suojaisempaa”.
Auringonpaiste käy terassille ihan hyvin.

Miinuksina:
Taakse jää se kuusi metriä leveä kaistale jolle ei nyt ole oikein kunnollista käyttötarkoitusta
Autotalli ehkä turhankin esillä (mutta ei nyt onneksi ihan edessä)
KHH:n ovi on ihan perällä.
Autotalli työntyi lähelle rajaa, jolloin tarvitsee palo-osastointia

4 kommenttia:

 1. Voisitko tehdä jonkun ohjeen tuosta miten teit tuon? Ohjelma on asennettu ja geo lokaatio laitettu, mutta mites siitä eteenpäin?

  VastaaPoista
 2. Prosessi on yllättävän vaikea selittää näin nopeasti kommentissa, varsinkin kun en ole aivan varma minkätasoista ohjetta kaipaat, mutta koitanpa jotain selittää :)

  Ensiksi kannattaa jonkinnäköinen laatikko rakentaa joka vastaa taloa, edes suurinpiirteisesti. Tämä onnistunee helpoiten piirtämällä pohja neliö-työkalulla,
  tai kynätyökalulla, ja sitten push/pull (semmonen nuoli ylöspäin laatikosta) nostaa korkeus. Tässä helpottaa kun huomaa että oikeassa alanurkassa näkyy ne pituudet mitä olet piirtämässä, niin sillon voi myös kirjoittaa pituudet suoraan, esim. "20;30" kun on neliötyökalu, tekisi 20m x 30m neliön, jne.

  Tuossa auttaa myös kuvakulman hanskaaminen, käytännössä orbit työkalu (siniset nuolet) pyörittää kuvakulmaa, shiftin kanssa siirtää. hiiren rulla toimii zoomina, näillä olen pitkälti pärjännyt.

  Jos tarvii asetella "taloa" vielä lisää, niin tripla-klikkaus valitsee koko hoidon (kun on valinta työkalu käytössä, se ensimmäinen niistä), ja sen jälkeen siirtäminen ja pyörittäminen onnistuu helposti siirto ja pyöritys työkaluilla (move, rotate). Pyöritys toimii monivaiheisesti, eli aluksi asetetaan pyörimiskeskipiste (ja taso) ja referenssikulma, jonka suhteen pyöritetään.

  Varjot sain kun window valikosta tuon esille "shadow settings" ikkunan, siinä toi laatikon kuva on nappi joka pistää varjot päälle, ja siinä voi säätää kellonajan ja päivämäärän mitä haluaa mallata.

  Useimmille toiminnoille löytyy vastine näppäimistöltä joka nopeuttaa työskentelyä kummasti, ja jos haluaa syventää taitoja ohjelman kanssa, muistelen että video tutoriaalit olivat yllättävän hyvät, http://www.sketchup.com/intl/en/training/videos.html

  Kysy toki lisää jos jokin jäi epäselväksi, voit myös pistää postia villalehtonen@gmail.com :)

  VastaaPoista
 3. Kiitokset vastauksesta! Nyt sain varjot näkyviin aurinkon mukaan. Vielä kun oppisi käyttämään move ja rotate työkaluja paremmin.. Hyvä ohje suomeksi:

  http://sketchup-vinkit.blogspot.fi/2011/01/sketchup-ohjeita-suomeksi.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno juttu että sait varjot näkyviin :)
   Nuo ohjeet näyttävätkin ihan hyviltä, eipä ole tullut aikasemmin vastaan!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...